Header image

Niet te missen plekjes en activiteiten op Koh Kood

  Koh Kood eiland Beste hotels op Koh Kood van en naar Koh Kut
   
 

Koh Kood's niet te missen locaties en activiteiten

 

Alhoewel vrijwel ieder bezoeker op Koh Kood vooral komt om lekker bruin te bakken en volledig te ontspannen, is het natuurlijk ook altijd leuk als er wat leuke plekjes zijn die ook echt de moeite van het bezoeken waard zijn of activiteiten die je eigenlijk niet mag missen. Hieronder volgt een opsomming van alle noemswaardige locaties en activiteiten op Koh Kood. De meeste van deze sights zijn met een huurbrommertje prima te bezoeken. Vergeet echter niet om op tijd te tanken, want er is momenteel slechts 1 benzinestation (in aanbouw) en alleen hier en daar langs de grote weg wordt er wel 'ns benzine in flessen aangeboden.

de Klong Chao Waterval op Koh Kood

Niet voor niets als eerste genoemd, want deze waterval is het hele jaar door de natuurlijke attractie die iedere bezoeker op Ko Kood zeker zal moeten ervaren. De Klong Chao waterval is een 3 traps waterval met een bijna sprookjesachtig meertje, waarin het hele jaar een verfrissend duik kan worden genomen. In September, Oktober en vaak ook nog een deel van November kan de rivier die over deze schitterende waterval stroomt zoveel water te verwerken krijgen dat het op bepaalde dagen niet mogelijk lijkt om bij het meer te komen, maar in dat geval is het een kwestie van even teruglopen naar het pad en dat nog een endje verder de jungle in te volgen. De minder bedreven klimmers kunnen dan bovenop de waterval van het schitterende uitzicht genieten terwijl de wat meer ervaren trekkers dan via een wat stijler pad alsnog kunnen afdalen naar de waterval en het meertje. Je komt bij deze waterval door een brommertje, of de auto met chauffeur van het resort, aan het begin van het jungle pad te parkeren en vervolgens een kleine 800 meter het pad te volgen. De waterval wordt vanaf alle richtingen goed aangegeven en het wegennet op Koh Kood is sowieso niet erg ingewikkeld. Goede wandelschoenen zijn aanbevolen ivm de oneven paden, maar ook op slippers is het meestal wel te doen. Een grote fles water, of op doordeweekse dagen wellicht een romantisch picknickmandje, zijn artikelen waarvan je geen spijt van zult hebben dat je ze hebt meegenomen. De waterval is dag en nacht bereikbaar, maar wij adviseren om ruim voor 17:00 weer richting hotel of resort te gaan ivm de snelle zonsondergang en het wakker worden van de muggen en mogelijk andere beestjes. Er zijn geen kosten verbonden aan het bezoeken van de Klong Chao waterval, buiten eventueel het vervoer er vandaan en naartoe.

Snorkeltrips naar de "outer islands" ten noordwesten van Koh Kood

Alhoewel het op veel locaties rond Koh Kood zeer goed mogelijk is om in de zee direct voor de resorts te snorkelen, is er geen mooiere plek dan het duik- en snorkelgebied rond de eilandjes Koh Rang, Koh Tong Lang, Koh Nok, Koh Yak en Koh Wai ten noordwesten van Koh Kood. Waar bijna overal ter wereld 90% van het koraal in 2010 is afgestorven door het zgn. bleaching, wat een gevolg was van het opwarmen van het zeewater (zelfs tot boven de 30 graden in Thailand!), verkeren de koralen rond Koh Rang en Koh Yak nog in prima staat. Tijdens de hoogseizoen maanden tussen Oktober en Juni is het zicht onderwater vrijwal altijd optimaal en zijn er nauwelijks stromingen. In deze tijd van het jaar worden deze snorkelplekken echter wel massaal bezocht, ook door toeristen die op Koh Chang of Koh Mak verblijven, dus het is aan te raden om een eventuele snorkel of duiktrip die kant op zo vroeg mogelijk op de dag te boeken. Vanaf Koh Chang vaart men met speedboten maar vooral ook met grote verbouwde "Fun" vissersboten die in 1 keer vele tientallen mensen in het water droppen, dus met een vroege speedboot snorkeltrip vanaf Koh Kood kun je vaak de drukte voorblijven en genieten van het prachtige onderwaterleven ipv van naar de veel te grote onderbuiken en blubberbenen van al onze buren richting het oosten te hoeven kijken..

de Koh Kood woudreuzen

Voor een ieder die zich graag een dagje nietig wil voelen kunnen wij een bezoekje aan de gigantische oerwoud bomen op Koh Kood van harte aanbevelen. De 500 (!) jaar oude Makka tree en de Chai Big Tree bevinden zich beiden in het hart van het eiland waar pas recent een aantal onverharde wegen zijn aangelegd, maar zijn ondanks hun vele tientallen meters lengte toch lastiger te vinden dan men zou verwachten. De grote maka boom bevind zich lang het pad nabij de Ban Chum Phon nederzetting, maar het is verstandig om vooraf aanwijzingen te vragen omdat het de weg er naartoe ondertussen alweer redelijk dicht begroeid is en er na de hoofdweg geen borden meer zijn. De big Chai boom is vanaf de hoofdweg makkelijker te vinden, maar de zandweg tussen de 2 bomen, die pas enkele jaren geleden is aangelegd, is momenteel ook al bijna onbegaanbaar geworden, zelfs op een brommertje. Voor hen die zeker willen zijn dat ze beide bomen kunnen vinden zonder zich daar uren mee te vermaken is een gids of chauffeur dus zeker aan te bevelven. Ondanks dat zijn deze 2 bomen op Ko Kood absoluut de moeite van een bezoekje waard.

de Klong Yai Kie waterval

de Klong Yai Kie waterval is het kleinere broertje van de Klong Chao waterval, niet alleen qua bezoekersaantallen, maar ook in omvang. De reis er naartoe is echter zeer de moeite waard en aanzienlijk avontuurlijker dan de relatief lange wandeltocht naar de Klong Chao waterval in het midden van Koh Kut. Vanaf het einde van het verharde weggetje naar deze fraaie waterval is het vrijwel direct een afdaling van 70 garden of meer. Deze afdaling is als het ware uit (de grond die de bergwand bedekt) gehakt waardoor er een bijzonder stijle trap met zeer onevenredige treden is ontstaan. Door de hoogte van sommige van deze treden in combinatie met de stijle wand is het noodzakelijk gebleken om dikke touwen langs deze natuurtrap te bevestigen, waaraan bezoekers zich omhoog kunnen hijsen of in balans kunnen houden bij het afdalen. Onderaan deze trap heeft men een mooie flonder aangelegd vanaf waar het meestgal mogelijk is om over de rotsen naar het hoger gelegen meertje in het midden van de Klong Yai Kee waterval te klimmen of om een, al dan niet romantische, picknick (denk aan de natuur!) te organiseren. De Klong Yai Kie ligt redelijk afgelegen in het noordoosten van Ko Kut en trekt voornamelijk lokale bezoekers en gasten uit het nabij gelegen en zeer luxueuze vijf en een halve sterren Soneva Kiri Resort.

de Vuurvliegjes cruise of wandeling in de Klong Chao area

Vuurvliegjes zijn helaas nogal wispelturige en gevoelige beestjes die nooit massaal aanwezig lijken te zijn als er net een bootje met buitenlandse bezoekers over het mooie Klong Chao kanaal de mangrove gebieden invaren. Ook in de speciaal als "see fireflies" aangeduide tuinen is het bijna onmogelijk om te voorspellen wanneer er duizenden van deze beestje de bomen verlichten als kerstbomen en wanneer niet. Over het algemeen is het wel zo dat dichterbij het regenseizoen een betere trefkans geeft, maar ook dan zijn er geen garanties. De "fire fly rivier cruise" die een aantal van de resorts op Koh Kood aanbieden is echter vaak toch wel de moeite waard omdat het gevoel van op een open boot met een klein groepje medereizigers 's nachts over de rivier varen een heel speciale ervaring is. Mocht blijken dat betreffende avond geen ideale avond is voor de vuurvliegjes op koh kood, dan neemt de stuurman / kapitein zijn passagiers graag mee voor een tochtje de andere kant op langs een aantal zeer fraai verlichte resorts en een rondje op open zee. Zeker als de maan goed zichtbaar is, is dat op zich al een cruise waard, want romantischer dan dat wordt het leven niet. Stel je maar voor: een platte boot, dobberende voor een spierwit strand wat het maanlicht zeer goed reflecteerd en daardoor de palmbomen als het ware van onderen belicht... Het water klotst zachtjes tegen het licht schommelde bootje, terwijl iedereen aan boord geen woord of geluid kan of misschien wel durft te uiten, omdat ze bang zijn dat ze dit magische moment zullen verbreken...

(helaas gesloten) de Pareloester kwekerij op Koh Mai Si Lek eiland

Na de verwoestende Tsunami in het zuidwesten van Thailand, in de grote Andeman zee, besloot de Mook Thai company limited om dat wat er nog over was van hun bedrijf per direct te verhuizen naar de veel veiligere golf van Thailand. Tijdens hun zoektocht naar het schoonste water en de beste condities qua stormingen en voeding voor de gigantische oesters die de beste parels produceren, kwamen ze natuurlijk al vrij snel bij Koh Kood uit. Aangezien men daar echter liever geen stranden of delen van de zee wilde afzetten voor vissers of vakantiegangers op Koh Kood, bleek het voor iedereen aantrekkelijker dat deze parel farm zich zou vestigen op het kleine satellieteilandje Koh Mai Si Lek, ten noordwesten van Koh Kood. Dat dit eiland ook internationale faam heeft verworven als duik- en snorkelsite zal dus geen verrassing zijn, maar er zijn maar weinig mensen die weten dat Koh Mai Si Lek ook dienst doet als landingsstrip voor de zeer welgestelde gasten van het Soneva Kiri Resort die zich, al dan niet met hun eigen prive vliegtuigje, direct naar Koh Kood laten vliegen. Vanaf de parelkweekerij is deze landingsbaan niet zichtbaar, maar als men langs het eiland vaart is de startbaan gemaakt van rode aarde, goed zichtbaar. De parelfarm zelf is veel minder een zgn. "tourist trap" dan menigeen zal verwachten. Uiteraard verkoopt men er zeer mooie parels en uiteraard zijn ze blij als bezoekers deze aanschaffen, maar het is niet zo dat ze je worden opgedrongen. Over het algemeen is het leuk om even te zien hoe parels ontstaan en hoe ze worden geoogst, maar naast een korte demonstratie en uitleg biedt deze pearlfarm ook bijzonder fraaie collecties aan levende zeedieren, uitzonderlijke vissen en levende koralen. Veel van deze dieren, zoals b.v. de reuzen zeesterren zijn gewoon aan te raken en / of vast te houden. Verder is het mogelijk om te genieten van een koel drankje of even bij te komen in 1 van de gigantische stranstoelen. Deze parelkwekerij wordt vaak aangedaan aan het einde van de snorkeltours vanaf Koh Kood naar de outer islands en is een aangename plek halverwege om even bij te komen en wat zout weg te spoelen, al dan niet middels een verkoelend biertje. Specifieke reisjes naar deze kwekerij op Koh Mak Si Lek raden wij echter niet aan.